Op de Scheldekaaien ter hoogte van het Loodswezen kunnen families vanaf de oever afscheid nemen van hun dierbaren die de Schelde als laatste rustplaats kozen. Via een biologisch afbreekbare zee-urne kan de as van de overledene hier op een veilige manier toevertrouwd worden aan de rivier. Naast het klassieke model van urne bestaat er ook een enveloppe model
Door het zinken van de urne zal de as opgenomen worden door de Schelde. De as zomaar verstrooien op de Schelde kan niet. Je moet de as wel onderdompelen in de Schelde.
De stad voorziet een eenvoudig kantelsysteem waarmee een biologisch afbreekbare urne in de Schelde kan neergelaten worden. Hiervoor moet de urne gelegd worden op een plaat bevestigd aan een stang. Door de stang te draaien, kantelt de urne vervolgens in het water
De site achter het Loodswezen aan de Tavernierkaai is als serene en veilige plek ingericht om de as van een overledene aan de stroom toe te vertrouwen. In een passend Antwerps kader, op een boogscheut van het MAS, vlakbij het monument dat de zeelieden herdenkt die hun leven gaven in de oorlogsjaren.
Deze site is geen begraafplaats. Daarom is het niet mogelijk om een naamplaatje te bevestigen. Ook bloemen of kransen mogen niet achtergelaten worden. Het is echter wel een plaats waar overledenen een laatste rustplaats krijgen. Hou hier rekening mee. Stilte en respect zijn belangrijk.
Zowel inwoners van Antwerpen als iemand die buiten de stad woont kan, zonder inkomtaks aan de gemeente te betalen, kiezen voor een afscheid aan de Schelde.
Vanaf 15 mei 2019 is de asbezorgingssite Memento Scaldis opnieuw beschikbaar. De ingang van deze zone bevindt zich aan De Gerlachkaai ter hoogte van de Lakenstraat.